De ce a fost construita cetatea Prejmer?
In mod evident, toata lumea care cunoste putina istorie a auzit cel putin odata de cetatea Prejmer. Cei care nu au avut ocazia de a afla informatii despre aceasta cetate, pot citi acest articol.
Am pregatit cateva informatii foarte interesante in legatura cu aceasta cetate. Deci, in urmatoarele cateva minute va recomandam sa ramaneti alaturi de noi. Va puteti imbogati bagajul de cunostinte si cultura generala citind cu atentie acest articol dedicat cetatii si bisericii fortificate Prejmer.
Unde se afla biserica si cetatea Prejmer?
Mai mult ca sigur, cei care nu au auzit despre biserica si cetatea Prejmer isi doresc sa afle mai intai de toate locatia acestora. Ei bine, cetatea si biserica fortificata Prejmer sunt amplasate in comuna cu acelasi nume, aflata in judetul Brasov.
Practic discutam despre unul dintre obiectivele turistice importante din judetul Brasov. Comuna se afla la 15 kilometri distanta de orasul de la poalele Tampei. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca Muntii Intorsurii se afla in nordul comunei, la doar 10 kilometri departare.
Si Valea Oltului este aproape de comuna, dat fiind faptul ca se afla in sudul acesteia, la doar 5 kilometri departare.
Cand si de ce a fost construita cetatea?
Cetatea Prejmer este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale judetului Brasov. Este fara doar si poate si cel mai vechi dintre aceste obiective turistice. Este unul dintre cele mai importante monumente istorice medievale din Ardeal.
Constructia a inceput in anul 1218, iar Cavalerii Teutoni au fost cei care au inceput aceasta constructie. Cu toate acestea, nu au apucat sa isi duca munca la bun sfarsit in conditiile in care au fost expulzati.
Continuarea muncii lor insa a ramas in sarcina celor care aveau sa puna stapanire pe teritoriu, mai exact calugarii cistercieni. Intr-un final, acestia au reusit sa finalizeze biserica Prejmer.
In ceea ce priveste cetatea, a fost construita cu scopul de a apara biserica din localitate. In cazul in care va intrebati de ce sa o aprere, sau de cine sa o apere, raspunsul este foarte simplu. Se dorea apararea bisericii de invazia turcilor si a tatarilor care atacau Ardealul prin Pasul Buzaului.
Despre cetate mentionam faptul ca avea forma de cerc si avea zidurile inalte de 12 metri. De asemenea, grosimea lor era de aproximativ 4 metri. Cetatea avea si porti de fier si poduri care se ridicau.
De retinut
Totodata, deoarece discutam despre o cetate care are rol de aparare, aceasta avea guri de foc. Prin aceste guri de foc inamicii erau atacati cu tot felul de lucruri care le puteau fi daunatoare. De exemplu, prin aceste guri se putea arunca smoala pe ei, apa clocotita sau alte lucruri care sa le provoace rani puternice.
In prezent, cetatea Prejmer alaturi de biserica fortificata reprezinta un obiectiv turistic extrem de important al Brasovului. Acest lucru este dovedit si de faptul ca au fost incluse in Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO in anul 1999. Practic discutam despre un obiectiv turistic foarte important. Si mai mult decat atat, cetatea Prejmer si biserica sunt notate cu trei stele in Ghidul Michelin.
Asadar, cetatea Prejmer si biserica fortificata reprezinta unul dintre obiectivele turistice majore ale Transilvaniei. Se afla in judetul Brasov si poate fi vizitat de catre turistii romani si straini. In plus, este un obiectiv turistic cunoscut la nivel mondial fiind inclus in Patrimoniul UNESCO.